November Rain

Da er det november. Den første ordentlige vintermåneden. Vinterdekkene er på, og neoprenhetten- og hanskene er lagt til "avlukting" i litt eddikvann. Vi har sjekket dekkslinene og at installasjonen av Magic Seaweed fungerer som den skal på mobil, ipad og PC/Mac sånn at bølgevarslene og lavtrykkene kan nå oss uansett hvor vi er. Novemberlista starter ut litt lokalt sørvestlandsk all den tid vi har mest regn her på denne tiden av året. Men etter Guns N' Roses fortsetter det med artister som The Handsome Family, Muse, Jack Johnson, Bertine Zetlitz, Nick Cave og Highasakite. Vi bøyer nakken mot motvinden og nyter at nå kommer de første vinterstormene. Enoy!

Roald og Michael

Neptun Kajakk Kurskalender 2016 er her!

Er du som oss, så brukes vinteren til å planlegge padlingen for neste sesong. Derfor kommer Neptun Kajakk med sin foreløpige kurskalender allerede nå. Bookingen til de enkelte kurs, workshops og turer åpner ca. 1. desember og da er det førstemann-til-mølla som gjelder. Kurskalenderen er her.

Kurskalenderen for 2016 er den mest omfattende vi har tilbudt så langt. Som du ser er det noe for enhver smak og preferanse. Nytt av året er "Mestre....." kursene. Tanken er at de av dere som enten skal delta på Norges Padleforbund sine kurs (Aktivitetsleder, Videregående eller Veileder) skal få anledning til å padle sammen med erfarne padlere for å få de tekniske ferdighetene opp på det nivået de må være.

 

Vi planlegger også turer til nær og fjern, og håper mange benytter anledningen til å bli med til storselens rike, eller bare på en vanlig padletur der vi legger inn punkter om pakking av kajakk, livet i telt, etc.

Dersom det er aktiviteter du gjerne skulle sett på kalenderen så ikke nøl med å kontakte oss! Det er garantert andre som tenker som du, og om det er nok interesse så setter vi gjerne opp andre aktiviteter, eller andre datoer.  Vi nås best på post@neptunkajakk.no 

Kurskalenderen finner du her.

Hilsen

Roald og Michael

 

Når nettene blir lange, og fingrene blir kalde...

Vi i Neptun Kajakk er helårspadlere. Faktisk liker flere av oss bedre å padle på vinteren enn på sommeren. Kalde, klare dager, gjerne med et lavtrykk som ikke ikke trykker bølgene flate, da er det moro å være på havet!

Men faktum er at det er KALDT! Faktisk er det så kaldt at det fort kan bli farlig om en ikke tar noen enkle forholdsregler. Det kanskje aller viktigste vi kan gjøre når vi skal padle om vinteren er å sikre at fingrene våre virker. Det høres nesten banalt ut, men uten fingrene er vi ikke mye verd utpå der. Dette løser vi med et par gode hansker og gjerne en termos med varmt vann som vi kan helle oppi med jevne mellomrom. 

Men kanskje vel så viktig er det at kajakken vår har dekksliner som går rundt hele kajakken. Vi er superskeptiske til kajakker som ikke har dekksliner som går helt rundt. Vi ser på slike kajakker som "kosekajakker" til rullelek og annen moro innaskjærs. Det er ikke ordentlige havkajakker. Dekkslinene er alfa og omega når det kommer til sikkerhet. Det er dem vi griper til i alle nødsituasjoner. Når vi skal holde fast i en annen kajakk. Vår egen kajakk, når vi skal gjennomføre en egenredning. Kameratredning. Når vi går rundt og må holde oss fast i kajakken til hjelpen kommer, etc. 

Du har skjønt det nå. En havkajakk skal ha dekksliner helt rundt. Ferdig snakket!

Men så var det vinteren. Og de kalde fingrene. Kalde fingre har redusert funksjonalitet. De er trege, med redusert følelse og førlighet. Legg til at man oftest har tykke neoprenhansker på, så skjønner man fort at kalde fingertupper i tykke hansker kan få en krevende jobb med å gripe tak i  4-5 mm tynne dekksliner. 

Roald er vår egen hus-PetterSmart. Han vet hva det er å være ute i stor sjø med kalde fingre og prøve å holde seg fast i dekkslinene på en kajakk fordi han har prøvd det noen ganger. Derfor gikk han i tenkebua for noen år siden og kom ut med en smått genial løsning som vi gjerne deler med alle dere som padler på vinteren, eller som synes vinterpadling kan høres spennende og flott ut.

Løsningen handler om å tre noe innpå dekkslinene som gjør at man lettere får tak i dem med kalde fingre og tykke hansker, men ikke noe som forringer utseende på kajakken vesentlig (man er da for pokker en smule forfengelig på egen kajakks vegne!). Det bør heller ikke være noe som bidrar ytterligere til det vindfanget som kajakken allerede er. Alle som har prøvd å krysse en fjord med kuling fra siden vet hva vi snakker om.

Så her er løsningen. Små plasthylser tredd innpå dekkslinene, med litt elektrotape på hver side som holder dem i posisjon. Oppskriften vår er som følger (du gjør naturligvis egne, lokale tilpasninger som det passer seg):

1. Man tager en solid plaststang anskaffet fra for eksempel VestPak

Solid plastrør 8-10 mm

2. Denne sager man opp i små biter på ca. 3-4 cm

3. Bitene settes på høykant, og så driller man ut et hull som er akkurat slik at man klarer å presse dekkslinen gjennom. Da sitter man tilbake med x antall plasthylser som ikke bygger mye, og som dekkslinene akkurat kan presses gjennom.

4. Skru opp dekksline-festene og tre inn på det antall hylser som skal til for at man får én hylse mellom alle dekksfestene. Ja, mellom ALLE dekkslinefestene. Du vet aldri på forhånd hvilken del av kajakken du må gripe etter i en nødsituasjon.

5. Skru dekkslinefestene på igjen, og sentrér hylsene mellom festene. 

6. Finn frem elektrotape i matchende farge, og rull på en bit tape på ca. 10 cm på hver side av hylsene

Tapen festes på hver side av hylsene (beklager skjønnhetsskrapene...)

7. Kommer sentreringen i konflikt med lukene, så må du gjøre det tøffe valget om du legge hylsen foran eller bak luka :-) 

Hylsa må ikke komme i konflikt med luka

Når alt er vel anbrakt så ser det ut ca. sånn som dette:

Sånn ser dekket på våre kajakker ut (med en smukk logo naturligvis)

Neimen.... glemte jeg å nevne dekkstrikkene? Disse ofte slafsete greiene som ikke kan holde på noe særlig? Bytt dem ut! Kjøp ordentlig 5 mm strikk og legg dem på litt stramt sånn at de faktisk kan holde på en åre, et kart, etc.

Og ja, hylsene kan med fordel også tres på strikkene sånn at disse også blir lette å løfte opp. Med hansker. Om vinteren. 

Happy Winter Paddling!

 

Prøv en....tønne

De fleste kajakkpadlere har et utvalg mer eller mindre vanntett pakksekker. Du vet, disse posene i tynt stoff som du fyller med ting, og ruller sammen på toppen og klipser sammen. De er gode disse posene. Men noen av våre poser har, over tid, vist seg å ikke være heeelt vanntette. Og selv om de er vanntette, så blir selvet stoffet posen er laget av, vått. Dette medfører at de må tørkes ved hjemkomst.

Ved en tilfeldighet fikk vi kikke oppi lastelukene til Phil Clegg under et kajakksymposium ved Sea Kayaking Cornwall i 2014. En interessant ting var at Phil pakker de vanligste tingene han ALLTID har med seg i en pakk...tønne. Jepp, en liten tønne i plast med skrukork. Dette er naturligvis ikke noe nytt for dem som ferdes i smale båter. Kano-padlere har i mange år pakket både mat og utstyr i store tønner som holder det flytende. Det beskytter også rimelig bra mot bjørn (lukt og "angrep") i geografier der dette er en faktor. 

Dette tipset har vi nå tatt med oss og er i gang med uttesting av en pakktønne på 3,6 liter som vi har anskaffet fra Alfa Fritid til den ikke urimelige sum av kr 199,-. Førsteinntrykket er at den er laget av et særdeles solid materiale med et solid lokk. Gjengene på lokket er gode, og lokket kommer også med en innfestet pakning som sikrer vanntetthet. Lokket har også utstikkende "håndtak" som gjør det lettere å skru til og åpne.

Tønna passer dessverre ikke ned i dagluka på en NDK Romany, men den går fint oppi rommet foran og bak. Det fine er at når den er anbrakt oppi luka, så kan den skyves til der du ønsker den, og der vil den ikke velte på grunn av høyden. 

Vi tenker å bruke den til de tingene vi ALLTID har med oss ut likevel så som førstehjelpsutstyr, utstyr til reparasjon, fyrtøy, etc. 

Testen starter nå, og vi kommer tilbake med flere erfaringer så snart vi har prøvd den over litt tid. Det er verd å merke seg at tønnen er produsert av Curtec og er laget primært for lagring og skipning av medikamenter, etc. Fordi den er dermed er underlagt særegne regulatoriske krav til soliditet og vanntetthet, har vi håp om at dette kan bli en riktig bra løsning. Fortsettelse følger! 

Neptun Kajakk September Blues Spotify

Høsten er her. Fremdeles får vi kveldssolen på gjestevisitt av og til. Og fremdeles kan vi, om vi hører riktig godt etter, høre hvese-lyden når sola dykker i havet. Vi Neptun Kajakk liker endringer. Overganger. Vi husker sommeren for det den gav av flotte opplevelser i lett tøy, og vi gleder oss til høsten og vinteren med det den vil gi av vind og sjø.