Når nettene blir lange, og fingrene blir kalde...

Vi i Neptun Kajakk er helårspadlere. Faktisk liker flere av oss bedre å padle på vinteren enn på sommeren. Kalde, klare dager, gjerne med et lavtrykk som ikke ikke trykker bølgene flate, da er det moro å være på havet!

Men faktum er at det er KALDT! Faktisk er det så kaldt at det fort kan bli farlig om en ikke tar noen enkle forholdsregler. Det kanskje aller viktigste vi kan gjøre når vi skal padle om vinteren er å sikre at fingrene våre virker. Det høres nesten banalt ut, men uten fingrene er vi ikke mye verd utpå der. Dette løser vi med et par gode hansker og gjerne en termos med varmt vann som vi kan helle oppi med jevne mellomrom. 

Men kanskje vel så viktig er det at kajakken vår har dekksliner som går rundt hele kajakken. Vi er superskeptiske til kajakker som ikke har dekksliner som går helt rundt. Vi ser på slike kajakker som "kosekajakker" til rullelek og annen moro innaskjærs. Det er ikke ordentlige havkajakker. Dekkslinene er alfa og omega når det kommer til sikkerhet. Det er dem vi griper til i alle nødsituasjoner. Når vi skal holde fast i en annen kajakk. Vår egen kajakk, når vi skal gjennomføre en egenredning. Kameratredning. Når vi går rundt og må holde oss fast i kajakken til hjelpen kommer, etc. 

Du har skjønt det nå. En havkajakk skal ha dekksliner helt rundt. Ferdig snakket!

Men så var det vinteren. Og de kalde fingrene. Kalde fingre har redusert funksjonalitet. De er trege, med redusert følelse og førlighet. Legg til at man oftest har tykke neoprenhansker på, så skjønner man fort at kalde fingertupper i tykke hansker kan få en krevende jobb med å gripe tak i  4-5 mm tynne dekksliner. 

Roald er vår egen hus-PetterSmart. Han vet hva det er å være ute i stor sjø med kalde fingre og prøve å holde seg fast i dekkslinene på en kajakk fordi han har prøvd det noen ganger. Derfor gikk han i tenkebua for noen år siden og kom ut med en smått genial løsning som vi gjerne deler med alle dere som padler på vinteren, eller som synes vinterpadling kan høres spennende og flott ut.

Løsningen handler om å tre noe innpå dekkslinene som gjør at man lettere får tak i dem med kalde fingre og tykke hansker, men ikke noe som forringer utseende på kajakken vesentlig (man er da for pokker en smule forfengelig på egen kajakks vegne!). Det bør heller ikke være noe som bidrar ytterligere til det vindfanget som kajakken allerede er. Alle som har prøvd å krysse en fjord med kuling fra siden vet hva vi snakker om.

Så her er løsningen. Små plasthylser tredd innpå dekkslinene, med litt elektrotape på hver side som holder dem i posisjon. Oppskriften vår er som følger (du gjør naturligvis egne, lokale tilpasninger som det passer seg):

1. Man tager en solid plaststang anskaffet fra for eksempel VestPak

Solid plastrør 8-10 mm

2. Denne sager man opp i små biter på ca. 3-4 cm

3. Bitene settes på høykant, og så driller man ut et hull som er akkurat slik at man klarer å presse dekkslinen gjennom. Da sitter man tilbake med x antall plasthylser som ikke bygger mye, og som dekkslinene akkurat kan presses gjennom.

4. Skru opp dekksline-festene og tre inn på det antall hylser som skal til for at man får én hylse mellom alle dekksfestene. Ja, mellom ALLE dekkslinefestene. Du vet aldri på forhånd hvilken del av kajakken du må gripe etter i en nødsituasjon.

5. Skru dekkslinefestene på igjen, og sentrér hylsene mellom festene. 

6. Finn frem elektrotape i matchende farge, og rull på en bit tape på ca. 10 cm på hver side av hylsene

Tapen festes på hver side av hylsene (beklager skjønnhetsskrapene...)

7. Kommer sentreringen i konflikt med lukene, så må du gjøre det tøffe valget om du legge hylsen foran eller bak luka :-) 

Hylsa må ikke komme i konflikt med luka

Når alt er vel anbrakt så ser det ut ca. sånn som dette:

Sånn ser dekket på våre kajakker ut (med en smukk logo naturligvis)

Neimen.... glemte jeg å nevne dekkstrikkene? Disse ofte slafsete greiene som ikke kan holde på noe særlig? Bytt dem ut! Kjøp ordentlig 5 mm strikk og legg dem på litt stramt sånn at de faktisk kan holde på en åre, et kart, etc.

Og ja, hylsene kan med fordel også tres på strikkene sånn at disse også blir lette å løfte opp. Med hansker. Om vinteren. 

Happy Winter Paddling!